Wie Zijn We?

Ludwine Haegeman.

Studeerde in 1972 af als psychologe aan de universiteit van Gent. Haar thesis was gewijd aan Carl Gustav Jung en heette: 'Analogie tussen Carl Gustav Jung en de Oosterse wijsheid'.

Van haar 15e is ze actief in Yoga. Ze volgde haar opleiding in Yoga-Vedanta Aalst, waar ze tevens jarenlang les gaf. Ze gaf ook les aan de bekende Yoga Academie in Aalst. Ze ontmoette daar ook een hele reeks yogi's en meesters uit India, waaronder Swami Satchidananda (die later heel bekend werd door zijn toespraak in het Woodstock popfestival), Swami Chidananda (hoofd van de Sivananda Ashram in Rishikesh, India), Swami Venkatesananda, Dokter Advaryoo, enz.

Bij haar langdurige yoga-activiteiten en – beoefening voegde ze in de loop der jaren ook nog eens de Chinese disciplines tai-ji chuan en qigong toe. Hierin werd ze onderricht door diverse leraren en meesters. De voornaamste daaronder waren Gong Guo Yi en Gao Bo Kang, beiden uit Beijing (China) en ook Arnaud Versluys die les geeft in TCM (de traditionele Chinese geneeswijze) aan de universiteit van Portland (VS).

Andere sleutelmomenten in haar leven waren ook de seminaries van Jiddu Krishnamurti in Saanen (Zwitserland) en de toespraken van Eckhart Tolle (o.a. in Rotterdam).

Door haar studie en praktijk van de psychologie, haar jarenlange ervaring in yoga, qigong en tai-ji chuan is ze nu een van de weinigen die zowel de Westerse, de Indiase als de Chinese benadering van het complexe verschijnsel 'mens' kent.

Zij geeft nu ook al heel wat jaren les in diverse vormen van qigong en tai-ji chuan.

Foto's van Ludwine

Jan Wilssens

Geeft yogales sinds zijn zeventiende. In België werd hij opgeleid door Guido Lamot en de broers Louis (Siva) en Jozef (Narayana) Kiekens.

In India, waar hij naast yoga ook diverse disciplines, filosofieën en schriften bestudeerde verbleef hij in reeks spirituele centra en ashrams, waaronder: de bekende Sivananda Ashram (in Rishikesh, Uttarakhand), de Ananda Ashram (Kanhangad, Kerala), de Sri Ramanasramam (Tiruvannamalai, Tamil Nadu), het Tibetan Mahayana Monastery (Bodh Gaya, Bihar) en de Sri Aurobindo Ashram (Pondicherry). Hij bezocht er een heel aantal heilige plaatsen en krachtplaatsen en leerde er van monniken en andere leraars onder andere de oude mantras en kirtans.

Hij bezocht in het land van de Ganges een paar authentieke grotyogi's en woonde (in India en Europa) ook onderricht bij van meesters als Swami Chidananda, Swami Krishnananda, Swami Satchidananda, Jiddu Krishnamurti en ook de legendarische Ananda Mayi Ma (zie het boek 'Autobiografie van een yogi van Swami Yogananda).

Later, in Mexico, waar hij de oude precolumbiaanse culturen van Maya's en Azteken bestudeerde had hij gedurende 6 jaar nauw contact met sjamanen (brujos) en sjamanistische groepen. De groep Ollin Ayacaxtli (Mexico City) was daar de belangrijkste onder. Ook in 'Mexico Màgico' leerde hij bij een paar esoterische bewegingen meer oude kennis.

Hij is ook al heel wat jaren gespecialiseerd in reïncarnatie en leven na de dood en in het wetenschappelijke bewijs hiervoor (dat overweldigend groot is). Ook de kwantumfysica en de mogelijkheden die deze biedt in het onderbouwen van de oude kennis uit het Oosten boeien hem zeer. Naast yoga en meditatie beoefent hij ook qigong en tai-ji.

Foto's van Jan