Taigazine

Voetreflexologie

Voetreflexologie (ook wel voetzonemassage genoemd) is één van de interessante technieken die de alternatieve beweging zijk is. Het is een van de massagevormen die wordt beoefend door alternatieve therapeuten. Net zoals in de acupunctuur (onderdeel van de TCM of Traditionel Chinese Geneeswijze) gebruikt de voetreflexologie energiepunten en – zones die in verbinding staan met diverse organen, zenuwen, klieren, enz.

Deze energiezones zijn wel andere punten en bevinden zich op andere plaatsen dan de bekende meridianen en energiepunten in de acupunctuur. Daar waar de TCM (en ook in de Ayurveda, de Indiase traditionele geneeswijze) de energiepunten en –lijnen over het ganse lichaam gebruikt worden gaat men in de voetreflexologie alleen de energiezones op de voet masseren.

Dit is nu het meest typisch aan de voetreflexologie: de nergiezones (ook voetzones genoemd) bevinden zich op de voetzolen, tenen, enkels en op de zij-en bovenkant van de voet. Door deze voetzones te masseren wordt de energie (de ‘chi’ of de ‘prana’) in de corresponderende organen of andere plaatsen in het lichaam geactiveerd, hersteld en/of gebalanceerd.Veel kwalen kunnen hierdoor op soms spectaculaire wijze hersteld worden.

De massagetechnieken die gebruikt worden zijn vrij eenvoudig aan te leren en voor iedereen toegankelijk. Het is een techniek die iedereen kan toepassen bij familie of vrienden. Er zijn heel goeie boeken voorhanden over het onderwerp en bijna overal kun je een cursus voetzonemassage volgen en zo voetreflexologie-therapeut worden.