Taigazine

Over Neem (de Niemboom).

Neem (uitspraak “Niem”) is één van de ‘wonderplanten’ uit India. In het Sanskriet heet hij ‘Nimbu’ en in het Oud-Perzisch ‘Azad Darakht i Hindi’, wat betekent: ‘de vrijgevige boom uit Indië’. De Perzische naam leidde tot de Latijnse naam ‘Azadirachta Indica’ of ook ‘Antelaea Azadirachta’.

De Niemboom komt oorspronkelijk wel uit Indië en Sri Lanka, maar wordt nu ook ondermeer aangeplant en gebruikt in Indonesië, Australië en Afrika. Hij wordt zo’n 16 m hoog en heeft eerst witte aromatische bloemen die later gele vruchten worden.

In de Indiase traditionele geneeswijze, de Ayurveda, wordt deze bijzondere plant al duizenden jaren gebruikt bij tientallen kwalen. Maar ook wordt de Niemplant ook al eeuwen gebruikt als biologische pesticide en insekticide. Nu worden er ook natuurlijke kuisproducten van gemaakt vanwege haar anti-bacteriële kwaliteiten. De internationale chemiereus Monsanto heeft overigens – gelukkig zonder succes- geprobeerd de Neem te patenteren om het mondiale alleenrecht te verkrijgen op deze wonderlijke plant.

Van de vrucht van de Neem wordt de olie gemaakt. Deze wordt gebruikt bij herpes, psoriasis, acné, dermatitis, oedemen, huidschimmels, nagelschimmels, roos, eczeem, hoofdluis, scabiës, enz. De olie wordt verwerkt in ondermeer zalven, cremes, shampoos, enz.

Van de bladeren (en ook de schors) van de Niemboom maakt men thee die men in India – en nu ook meer en meer wereldwijd – gebruikt vanwege zijn zuiverende werking.

Dr Vasant Lad (India) en Dr David Frawley (VS) omschrijven in hun boek ‘The Yoga of Herbs’ de werking van de Neem als heel sterk bloedzuiverend, koortsverlagend (anti-pyretisch), anti-parasitair, antiseptisch en versterkend voor het organisme.