Taigazine

Samuel Hahnemann, grondlegger van de Homeopathie.

Dr. Samuel Hahnemann werd geboren in Meissen, Duitsland in 1755 en overleed in 1843 in Parijs. Hahnemann kreeg zijn eerste onderwijs van zijn ouders. Hij was een gedreven en gemotiveerd leerling en had heel wat interesses. Zo was Hahneman een echte talenknobbel. Hij sprak naast zijn moedertaal, het Duits, ook Engels, Frans, Italiaans, Latijn, Greeks, Arabisch, Chaldees en Hebreeuws. Hij werkte ook een tijd als vertaler en leraar talen.

Hij studeerde geneeskunde in Leipzig en Wenen. In 1779 studeerde hij af als dokter en starte een praktijk in 1781. Door zijn ervaring als dokter en door zijn uitgebreide kennis van de chemie gedreven begon hij de werking van gangbare medicijnen, maar ook de effecten van allerlei planten en chemische stoffen op een andere manier te benaderen. Het boek “A Treatise on the Materia Medica “door de Schotse Dokter William Cullen stimuleerde hem verder in deze zoektocht die later zou uitmonden in de nieuwe geneeswijze: de Homeopathie.

Met zijn artikel (in 1792) “Versuch über ein neues Prinzip zur Auffindung der Heilkräfte der Arzneisubstanzen” maakte hij de basisprincipes van de Homeopathie bekend aan het publiek. Sindsdien is Dr. Samuel Hahnemann erkend als de officiële grondlegger van de Homeopathie. De uitgebreide en verder ontwikkelde principes en toepassingen van de Homeopathie publiceerde Hahnemann in 1810 in zijn “Organon der rationellen Heilkunde”.

Dr. Samuel Hahnemann werkte niet alleen als arts, maar ook als docent in Duitsland (Leipzig en Köthen) en Frankrijk (Parijs). Homeopathie baseert zich op de “wet van de gelijkheid”. Dwz: als een grote hoeveelheid van een stof bij een gezond mens een ziekte teweegbrengt, zal diezelfde stof, in kleine hoeveelheid ingenomen, juist die ziekte kunnen genezen.

Homeopathie wordt steeds populairder wereldwijd. Niet alleen in Noord Amerika en Europa worden steeds meer homeopathische middelen genomen, maar ook in Latijns Amerika en Azië –met name in India- is homeopathie heel populair. Homeopathische medicijnen zijn goedkoop en hun uitwerking is heel efficiënt en zonder schadelijke nevenwerkingen.