Taigazine

Fytotherapie of kruidengeneeskunde.

De fytotherapie of kruidengeneeskunde gebruikt alleen medicijnen die uitsluitend planten en kruiden bevatten.

Kruiden zijn te vinden bij de apotheek, drogist of gespecialiseerde handel. Je kunt ook zelf kruiden plukken in de natuur. Er zijn heel goeie gidsen en handboeken die je daarbij kunnen helpen. Er zijn ook heel wat uitstekende opleidingen waar je leert kruiden te herkennen en gebruiken. En je kunt ook in je eigen tuin(tje) een heel gamma aan kruiden zelf telen.

De fytotherapie is eigenlijk eenvoudig in zijn toepassing. Van sommige kruiden moet de hele plant gebruikt worden. Dit gebeurt het makkelijkst in de vorm van tabletten of capsules. Andere planten worden het best als kruidenthee ingenomen. Dit gebeurt het best na de maaltijd en die thee wordt dan lauwwarm gedronken.

In de praktijk betekent dit:

Een theekop kokend water op een halve eetlepel (of een dessertlepel) kruiden. Laat 10 minuten trekken in een stenen pot. Vermijd metalen theepotten. Je kunt gerust ’s morgens 3 koppen bereiden voor de hele dag.

Kruidentabletten worden zo gebruikt:

  • Kinderen to 3 jaar: 3 x daags een tablet, opgelost in warm water of fijngeplet en vermengd in een papje, moes, yoghurt, enz.
  • Kinderen tussen 3 en 8 jaar: 3 x daags 2 tabletten
  • Kinderen tussen 8 en 16 jaar: 3 x daags 3 tabletten
  • Boven de 16 jaar: 3 x daags 4 tabletten.

Boeken over kruiden zijn overal te vinden. De boeken van bijvoorbeeld Mellie Uyldert blijven een goede informatiebron over het gebruik en de achtergrond van kruiden en planten.